Блог

BSS Къщи: Траки

27 Яну 2021

Къщите са важна част от училищния живот в Британските училища по света. В пловдивския камппус на BSS имаме вече имаме 3 къщи. Може би вече научихте за Къща Римляни и за Къща Викинги. А сега ви представяме и третата от поредицата, кръстена на древните мистични обитатели на нашите земи: Траките. Лейди на Къща Траки е Радина Атанасова, а емблемата им е лирата на Орфей.

Орфей е бил не само поет и музикант, но и известен валадел на едно от тракийските племена. Това прави неговата лира идеалната емблема на Къща Траки. Някои древни автори описват траките като народ, умел в изкуството на войната, но също така и като мистични хора, следователи на тайни магически практики. Освен това, те били ценители на вкусните храни и напитки и на големите празненства. Самата лира на Орфей, може да бъде включена в учебня процес по много начини. Например:

  • Музика и изкуства. Съвсем естествено е лирата, като музикален инструмент, да бъде разисквана в тези часове. Там учениците могат да научат за устройството ѝ, за подходите за музициране на нея и т.н.
  • Училищни екскурзии. Те са част от програмата на Британското училище в София и обикновено са с учебна цел. А като стана дума за наследството на Траките, на кратко разстояние от Пловдив има няколко тракийски светилища. В бъдеще със сигурност ще посетим някое от тях, а там учениците ще могат лично да усетят магията, обгръщата древните храмове на поклониците на слънцето.
  • Разработване на концепции. Тези практики в обучителния процес са дело на Лин Ериксон, международно призната авторка на публикации за подобряването на качеството на образованието. Една примерка концепция и начините да добием знания от нея са самите Траки. Чрез обсъждане на техния бит, култура и историята им, можем да извлечем познания, които да ни помогнат в съвремието при решаване на конфликти, вземане на решения и справяне с трудни ситуации.

Освена начините, по които Траките могат да станат неусетно част от часовете в BSS Пловдив, лирата на Орфей може и лесно да се нарисува дови и от най-малките ученици. Всичко което е нужно за това упражнение е полукръг отворен нагоре и няколко вертикални линии в него. Цветът на Къща Траки е лилав, тъй като това е цветът на магията, мистерията и тайние: всички те част от древната култура на Траките.

Show menu