Блог

BSS Къщи: Викинги

26 Яну 2021

Къщите и състезанията между тях са важна част от училищния живот на Британските училища по света. BSS Пловдив вече има 3 къщи, като вече ви запознахме с Къща Римляни. Следващата от поредицата е Къща Викинги. Тяхната емблема е традиционната северна драконова лодка (drakkar), а Лейди на Къщата е Асие Тодорова.

Именно превъзходството и подвижността на тези кораби карат половината свят да падне на колене пред могъществото на викингските народи. Викингите не са просто свирепите бойци и завоеватели, които Холивуд ни представя. Поне не само. Където и да отидат с помощта на корабите си, викингите носели със себе си култура и търговия, та дори и в Новия Свят, векове преди Колумб. Самата емблема на Къщата е не просто натоварена със символизъм, но и може да се включи по разнообразни начини в самия учебен процес. Например:

  • Учене чрез теми. В началното училище някои от предметите са базирани на общи теми, като това помага на учениците да добият по-широк спектър от знания и да разберат взаимовръзката между различните дисциплини. Една от тези теми е свързана с пътуване, география, движение и средства за транспорт. Всички те са представени от викинските кораби.
  • Холистично образование. Въпреки че само по себе си не е учебен предмет, холистичното образование в BSS развива духовното, моралното, социалното и културното развитие на учениците. Викингите са били велики откриватели и търговци и са допринесли за културния обмен между много народи. Техният пример на обмен на нематериални ценности и дава едно много по-космополитно разбиране на света като цялост и може напълно естествено да се използва по време на учебния процес.
  • PSHD. Като част от предмета за социално и личностно развитие (PSHD), учениците в Британското училище в София учат и финансова грамотност. Викингите са известни търговци и техни монети са намерени почти в цяла Европа, някои части на Африка и Азия, та дори и в Северна Америка. От тези факти изникват редица въпроси и отговри, засягащи концепции като валутен обмен, базови търговски умения и др.

Освен символизмът и академиката стоящи зад емблемата, тя много лесно може да се възпроизведе дори от най-малките. Нарисувай корабче с платно, без значение колко опростено и всички ще знаят част от коя общност си! Викингският кораб е червен, защото този цвят символизира енергия, страст и активност: всички те чудесно описващи не само тази северна култура, но и нашата Къща Викинги.

Show menu