Блог

Наука и начин на обучение в BSS

11 Фев 2020
Днес, 11ти февруари, отбелязваме Международния ден на жените и момичетата в науката.

Мария Кюри. Розалин Ялов. Херта Мюлер. Ту Юю. Какво е общото между тези жени? Ако отговорите с „Нобелова Награда“, сте прави.

Днес, 11ти февруари, отбелязваме Международния ден на жените и момичетата в науката. Учебната програма, която използваме в BSS, дава знания в тази насока с помощта на часовете по STEM. STEM е абревиатура, произлизаща от английски и означаваща Наука, Технологии, Инженерство и Математика. В нашето училище тези области се припокриват, стимулирайки учениците да правят причинно-следствената връзка между тях. Ако се замислите, какво е инженерство без математика? А как се работи в химическа лаборатория без някои чудеса на техниката, които да спомагат експериментите? Най-вероятно ще е доста трудно.

От учителска гледна точка, да налееш подобен тип знание в главите на учениците си може да се окаже една нелека задача. Да, можеш да обясняваш до изтощение. Да, можеш да даваш задачи. Да, можеш да ползваш добрите стари тестове. Но как да накараш учениците си да обичат часовете? Как да ги накараш да са жадни за знания? В BSS решаваме този проблем, като използваме холистично образование в часовете си.

Този академичен подход в образованието се фокусира върху изграждането на учащите като такива. Върху личностното им развитие. Върху интелектуалния, емоционалния, социалния, физическия, артистичния и духовния капитал. Така че, в BSS създаваме личности, които свързват себепознанието и заобикалящия свят в едно цяло.   

А превземането на целия свят започва от ранна детска възраст в училище. Често в часовете по STEM. Дали Мария Кюри се е събудила един хубав ден и е решила да види какво се сучва с цялата тази радиоактивност? Надали. В нейната епоха дори да получиш образование като жена в било почти невъзможно. Но тя е била любопитна. Била е умна. Била е отдадена на работата си. Това са и част от личностните качества, които развиваме в нашите ученици.

Не твърдим, че всички, завършили BSS ще получат Нобелови награди. Някои от завършилите IB програмата ще станат хора на изкуството. Някои ще са програмисти. Някои ше се занимават с бизнес. Но ние учим всички тях как да мислят и да прилагат мислите и идеите си в решаването на проблеми. Включително и научни такива.

Дори в двайсетте години на 21ви век, жените и момичетата не са често срещани не само в научните среди, но и в много други сфери на дейност. В BSS даваме еднакви възможности на всеки, без значение от пол, религия или националност. Подготвяме всичките си възпитаници да променят бъдещето. Подготвяме ги да бъдат невероятни в това, което правят и да го правят със страст.

Show menu